چند نکته کاربردی درباره باندینگ‌ها

DENTAL BONDING AGENT

دکتر پرهام پدرام
دانشجوی PhD زیست مواد دندانی

باندینگ‌ها از دو ماده اصلی مونومرهای رزینی و مقدارى فیلر تشکیل شده‌اند، که بخش رزینی تشکیل دهنده ماتریکس اصلی ماده است و فیلرها در بین آنها قرار دارند. فیلرها وظیفه ایجاد خواص مکانیکی را بر عهده دارند که با توجه به مقدار کم آنها انتظار خواص مکانیکی قابل توجهی از باندینگ ها نداریم.
از جمله مهم‌ترین ویژگی های باندینگ‌ها می‌توان به خاصیت wetting آنها اشاره کرد؛ باندینگی که به سرعت پخش شده و تمام محیط را فرا می‌گیرد wetting بالاتری داشته و باندیگ مناسبتری محسوب می‌شود.
بعد از قرار دادن باندینگ باید آن را را با هوای ملایم روی دندان پخش کنیم. این کار علاوه بر رساندن باندینگ به تمام فضای حفره باعث نازک شدن لایه باندینگ هم می‌شود، فراموش نکنیم که باندینگ چسب ترمیم است و خواص مکانیکی قابل توجهی ندارد، به همین علت لایه ضخیم باندیگ باعث شکست ترمیم می‌شود.
باندینگ‌ها بر اساس محتویاتشان به هشت نسل تقسیم می‌شوند، نسل‌های ۴ به بعد در حال حاضر بازار موجود هستند.
باندینگ‌ نسل ۴ حاوى دو بطری پرایمر و باندینگ هستن، در این نسل علاوه بر پرایم و باند، اچینگ به طور جداگانه باید استفاده می‌شود.
در باندینگ‌ نسل ۵ یا توتال اچ، پرایمر و باند در یک بطرى قرار دارند و اچینگ به صورت جداگانه انجام می‌شود.
باندینگ‌‌های نسل ۶ یا سلف اچ‌ها حاوی دو بطری پرایمر و باند هستند، در این باندینگ‌ها دیگر نیازی به اچینگ نیست چرا که پرایمر آن‌ها حاوی مونومرهاى اسیدی بوده و عمل اچ را انجام می‌دهد.
باندینگ‌‌های نسل ٧ و ٨ به صورت تک بطری ارائه شده‌اند که مجموعه اچ، پرایمر و باند را در بر می‌گیرند. البته تفاوت این دو نوع باندینگ‌ در مونومرهای استفاده شده جهت بهبود خواص اچینگ است.
نکته قابل توجه در سه نسل اخیر ضعیف بودن اسید پرایمر بوده و توصیه می‌شود نواحی مینایی حفره قبل از پرایمر با اسید به صورت جداگانه اچ شوند.
همانطور که می‌دانید عاج شامل دو بخش مواد معدنی و ماتریکس کلاژنی است که بیشتر آن را آب تشکیل می‌دهد، پس از اچ کردن مواد معدنی عاج شسته شده و شبکه کلاژنی باقی می‌ماند.
خشک کردن بیش از اندازه عاج باعث تبخیر آب داخل شبکه و کلپس کردن آن می‌شود که به طور مشخصی پروسه باند را دچار اختلال می‌کند؛ باندینگ‌های عاجی در تلاشند تا با استفاده از پرایمرهای آبدوست و یا پرایمرهایی که حاوی مواد الکلی هستند، این مشکل را برطرف کنند. وجود مایع در باندینگ باعث شارژ مجدد شبکه کلاژنی شده و نواحی گیر را برای باندینگ فراهم می‌کند.


تگ ها

، ،

یادداشت بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

شما می‌توانید از این دستورات HTML استفاده کنید: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>